Geamia catedrala “Azzizie”, situata pe strada 14 Noiembrie, este lacasul de cult reprezentant al comunitatii musulmane din municipiul Tulcea. Ridicata initial de catre conducatorului local Ismail Pasa in anul 1877, a fost reparata de mai multe ori in anii 1899, 1924.

Geamia aflată în centrul Tulcea a fost ctitorită de Sultanul Abdulaziz și este cea mai mare geamie din Dobrogea. A fost restaurată în 1970. Covoarele au fost donate din Turcia și minaretul a fost ridicat prin sprijinul Republicii Turcia.

Tulcea, în turcă Hora-Tepé, Tolçu, Tulça, în rusă și uncraineană Ту́лча, în bulgară Тулица, în greacă Τούλτσεα ή Τούλτσα, în vechea greacă Αιγισσός, în maghiară Tulcsa, Dobrogea/Dobruca/Добруджа/Ντομπρουτζά.

Moscheea Azizyie sau Geamia Sultanului Abdulaziz este lăcașul de cult reprezentativ al comunității musulmane din Tulcea.

Geamia a fost ctitorită de Sultanul Abdulaziz în anul 1863 și este cea mai mare geamie din Dobrogea. A fost restaurată în 1970. Covoarele au fost donate de Turcia și minaretul a fost ridicat prin sprijinul Republicii Turcia.

Construcția cuprinde o cameră, sala de rugăciuni a credincioșilor musulmani. La intrarea din față, în interior, este prevăzută cu o treaptă înaltă unde credincioșii își lasă încălțămintea. Lângă clădire se află minaretul înalt de 25 m, cu un diametru de 3,55 m. Este construită din piatră, cărămidă și lemn.

Comunitatea musulmană este azi restrânsă, la maximum 1.000 de credincioși.

 

 

 

Lasă un răspuns